Daily current affairs of 2019 Chapter 1 - Everydays Gk

Everydays Gk

Daily Current Affairs of Every Days

Breaking

Post Top Ad

Post Top Ad

Friday, December 13, 2019

Daily current affairs of 2019 Chapter 1

1. Who released the 14th edition of the National Health Profile(NHP) 2019 in New Delhi?
1) Smriti Irani
2) Prakash Javadekar
3) D. V. Sadananda Gowda
4) Harsh Vardhan
5) None of these
Answer – 4) Harsh Vardhan

2. Which state/UT has the highest population density with 11,320 people per square
kilometre?
1) Maharashtra
2) Delhi
3) Uttar Pradesh
4) Gujarat
5) None of these
Answer – 2) Delhi

3. Name the mission, which was launched with an objective to achieve 100% immunization?
1) Bhartam Mission Indradhanush (IMI) 2.0
2) Suraksha Mission Indradhanush (IMI) 2.0
3) Intensified Mission Indradhanush (IMI) 2.0
4) Sansad Adarsh Mission Indradhanush (IMI) 2.0
5) None of these
Answer – 3) Intensified Mission Indradhanush (IMI) 2.0

4. Where was the 3rd edition of the Global Ayurveda Summit 2019 held?
1) Kochi, Kerala
2) Mumbai, Maharashtra
3) New Delhi, Delhi
4) Kolkata, West Bengal
5) None of these
Answer – 1) Kochi, Kerala

5. Which two countries had recently signed a joint declaration of intent on cooperation in
agriculture market development?
1) India and United States
2) India and Japan
3) India and Russia
4) India and Germany
5) None of these
Answer – 4) India and Germany
Explanation:

6. Name the German Minister of Food & Agriculture, who visited India recently?
1) Franziska Giffey
2) Julia Klockner
3) Annegret Kramp-Karrenbauer
4) Katarina Barley
5) None of these
Answer – 2) Julia Klockner

7. Name the two Union Territories(UT) of India, whose new political map of India was
released?
1) Jammu and Ladakh
2) Ladakh and Leh
3) Jammu and Kashmir (J&K) and Ladakh
4) Jammu and Kashmir (J&K) and Leh
5) None of these
Answer – 3) Jammu and Kashmir (J&K) and Ladakh

8. Which organization has redrawn the new political map after official formation of the UT of
J&K, and Ladakh?
1) Survey of India
2) Technology Information, Forecasting and Assessment Council (TIFAC)
3) Vigyan Prasar
4) National Atlas and Thematic Mapping Organisation (NATMO)
5) None of these
Answer – 1) Survey of India

9. Find the district which is not the part of new Union Territory Ladakh?
1) Chilhas
2) Poonch
3) Kargil
4) Gilgit Wazarat
5) None of these
Answer – 2) Poonch

10. Where was the 7th meeting of India-US (United States) Economic and Financial partnership
(EFP) dialogue 2019 held?
1) New Delhi, India
2) Washington D.C., United States
3) Mumbai, India
4) New York, United States
5) None of these
Answer - 1) New Delhi, India

11. Who led the Indian delegation to the 7th meeting of India-US (United States) Economic and
Financial partnership (EFP) dialogue 2019?
1) Amit Shah
2) Nirmala Sitharaman
3) Nitin Gadkari
4) Rajnath Singh
5) None of these
Answer – 2) Nirmala Sitharaman

12. Which two countries have agreed to enhance cooperation in tackling money laundering
and combating the financing of terrorism recently?
1) India & Japan
2) India & Russia
3) India & United States(US)
4) India & China
5) None of these
Answer – 3) India & United States(US)

13. Which year is set as target to produce 1 billion tonnes of coal by the Minister of coal &
mines, and parliamentary affairs Shri Prahlad Singh Joshi?
1) 2025
2) 2022
3) 2023
4) 2024
5) None of these
Answer – 4) 2024


14. Name the Chancellor of the Federal Republic of Germany, who visited India recently?
1) Gerhard Schröder
2) Emmanuel Macron
3) Angela Merkel
4) Theresa May
5) None of these
Answer – 3) Angela Merkel

15. Where was the 5th Indo German Inter-Governmental Consultations (IGC) held?
1) New Delhi, India
2) Berlin, Germany
3) Kolkata, India
4) Munich, Germany
5) None of these
Answer – 1) New Delhi, India

16. How many Memorandum of Understandings(MoU’s) were signed between India and
Germany during Angela Merkel the Chancellor of the Federal Republic of Germany visit to India?
1) 20
2) 17
3) 22
4) 25
5) None of these
Answer – 2) 17

17. Which of the following is not the part of 5 Joint Declaration of Intent(JDI) signed between
India and Germany during Angela Merkel the chancellor of the Federal Republic of Germany visit
to India?
1) Consultations for the period 2020-2024
2) Cooperation on Strategic Projects
3) Cooperation in Research and Development
4) Cooperation in Infra Projects
5) None of these
Answer – 4) Cooperation in Infrastructure Projects


18. Name the field for which German Chancellor Angela Merkel, pledged to invest €1 billion
over the next five years?
1) In the field of Start-ups
2) In the Field of Civil Aviation
3) Environment-friendly urban mobility
4) International smart cities network
5) None of these
Answer – 3) Environment-friendly urban mobility

19. Who chaired the Empowered Committee (EC) that recommended to
set up and strengthen the Anti-Human-Trafficking-Units (AHTUs) & Women Help Desks (WHDs)
in police stations across India?
1) S. K. Sinha
2) Rajiv Gauba
3) Rabindra Panwar
4) Samant Goel
5) None of these
Answer – 3) Rabindra Panwar

20. Using which fund, recommended Anti-Human-Trafficking-Units (AHTUs) and Women Help
Desks (WHDs) will be set up?
1) Nirbhaya Fund
2) Permanent Fund
3) Revenue Fund
4) Capital projects Fund
5) None of these
Answer – 1) Nirbhaya Fund

No comments:

Post a Comment

Please do not enter any spam link in the comment box.

Post Top Ad