GA questions asked in IBPS PO Mains - Everydays Gk

Everydays Gk

Daily Current Affairs of Every Days

Breaking

Post Top Ad

Post Top Ad

Sunday, December 1, 2019

GA questions asked in IBPS PO Mains

 πŸ’❣ GA questions asked in IBPS PO Mains ❣πŸ’

1. What is the theme of the World Day for Audiovisual Heritage 2019?
Ans: "Engage the Past Through Sound and Images"
2. Which actor unveiled the ICC World Cup Cup trophies for the men's and women's tournament at the Melbourne Cricket Ground (MCG)?
Ans: Kareena Kapoor
3. Which is the first central government healthcare centre to have robotic surgery facility?
Ans: Safdarjung Hospital
4. Which institute has made the first-ever Indian Brain Atlas (IBA)?
Ans: International Institute of Information Technology (IIIT), Hyderabad
5. Vikram Solar based in which city?
Ans: Kolkata
6. Who is the author of the book “The Unquiet River: A Biography of the Brahmaputra”?
Ans: Arupjyoti Saikia
7. Srei Equipment Finance Ltd partnered with which bank to provide loans to MSMEs Sector?
Ans: United Bank of India (UBI)
8. How many countries have signed the International Solar Alliance (ISA) framework?
Ans: 83
9. Which organization presented the Mother Teresa Memorial Award 2019 for social justice?
Ans: Harmony Foundation
10. Which company signed Memorandum of understanding (MoU) with NTPC Limited and The Energy and Resources Institute (TERI)?
Ans: Siemens Limited
11. Hyderabad has been announced as ‘Creative City’ by UNESCO for?
Ans: Gastronomy
12. In which state the Asian Development Bank (ADB) will provide USD 451 mn loan to strengthen power connectivity of CKIC?
Ans: Tamil Nadu
13. India and ADB (Asian Development Bank) signed a 200-million dollar loan agreement for upgrading roads in which state?
Ans: Maharashtra
14. Who has become the first state in the country to get the law on contract farming?
Ans: Tamil Nadu
15. As per the National Health Profile (NHP) 2019, what percentage of GDP of India is spent on public expenditure on health?
Ans: 1.28%
16. Which state government has launched ABADHA scheme?
Ans:  Odisha
17.Recipient of the 2018 Vyas Samman wrote 'Jitane Log Utane Prem' poem?
Ans: Liladhar Jagudi
18. Who has become the first Indian to win the Italian Golden Sand Art Award, 2019?
Ans: Sudarsan Pattnaik
19. Where is the headquarter of Ujjivan Small Finance Bank?
Ans: Bengaluru
20. Who has been appointed as the 47th Chief Justice of India (CJI) of India?
Ans: Sharad Arvind Bobde
21. Baroda FASTag is based on which technology?
Ans:  Radio Frequency Identification (RFID) technology
22. MD & CEO of Indian Overseas Bank Karnam Sekar was the former MD and CEO of which bank?
Ans: Dena Bank
23. Automated Teller Machines (ATMs) set up, owned and operated by non-bank entities are called _
Ans: "White Label ATMs" (WLAs)
24. Which bank has launched a new Fixed Deposit (FD) scheme - FD Health?
Ans: ICICI Bank
25. sbiINTOUCH Tap & Go Debit Card is based on which technology?
Ans: Near Field Communication (NFC)

Ans: Contactless Technology
26. RBI approves the merger of 13 District Cooperative Banks with state cooperative banks of which state?
Ans: Kerala
27. Global Alumni Endowment Fund has been launched by which institute?
Ans: IIT Delhi
28. The government announced to set up an alternative investment fund (AIF) worth Rs 25,000 crore for____.
Ans: Housing Sector
29. Bharosa Saving Accounts is launched by which Payments Bank?
Ans: Airtel Payments Bank
30. The Central Bureau of Health Intelligence (CBHI) prepared the Report of ____.
Ans: National Health Profile
31. The CIBIL Score containing how many digits?
Ans: Three (The CIBIL Score is a 3-digit number ranging from 300-900).
32. Which resolution scheme was launched to solve the NPA problem through a market-led approach?
Ans: Project Sashakt
33. Indian Railways’ which zone conducted ‘Operation Dhanush’against ticket touts involved in e-ticketing?
Ans: Central Railway zone
34. Who is the Chairman of the high-level panel to suggest possible structures and regulations for creating 'social stock exchanges' formed by SEBI?
Ans: Ishaat Husain



No comments:

Post a Comment

Please do not enter any spam link in the comment box.

Post Top Ad